Alto Adige a Trentino sú už tradične vysoko oceňované zóny na pestovanie ovocia. Z pomerne malej ovocinárskej oblasti Talianska, ktorá sa rozprestiera okolo Val di Non, pochádza viac ako polovica talianskych jabĺk, z ktorých sa väčšina vyváža do Európy. A práve ovocinári z Trentina a Alto Adige boli prví, ktorí vylepšili metódy pestovania tak, aby obmedzili používanie herbicídov a pesticídov na minimum.
Známe odrody z tejto zóny? Za všetky spomeňme napr. skupiny Red a Golden Delicious (najpredávanejší exportný druh). V skupine Red Delicious si zaslúži extra-zmienku Stark Delicious. Tretím rozšíreným „jablčným“ artiklom je Kanadská reneta. Všetky tri druhy dozrievajú takmer po sebe (asi od 20. septembra do prvých októbrových dní).
Čo sa týka citrusov (agrumi, tal.), dnes 70 % pomarančov a 90 % citrónov v Taliansku dodáva na trh slnečná Sicília. Jej citrusové plody sa tešia skvelej povesti už od stredoveku. Úžasne chutia a sú plné slnka. Arabský básnik Ibn Zaffir ospevoval najmä citrusy z palermských záhrad a hovorieval, že „ na Sicílii majú stromy korunu v ohni a korene vo vode“. Citrusy zdomácneli na Sicílii medzi 11. – 12. st. zásluhou Arabov. Ukázalo sa, že obzvlášť vhodným územím je rovina okolo Palerma, a preto sa jej začalo hovoriť Conca d´Oro (Zlaté údolie). Grapefruit, mandarínka a klementínka patria k mladším plodom sicílskych sadov (až od 19. st.).