Prepitné (obslužné)

Prepitné (obslužné); hovorovo „tringelt“… iný kraj, iný mrav.
U nás (najmä v lacnejších zariadeniach a reštauráciách), je stále bežný jav zaokrúhliť sumu účtu nahor a čašníkovi povedať „to je dobré“. Vo svete (a postupne i u nás) sa toto považuje za neslušné, preto je vhodnejšie nechať čašníkovi prepitné na tanieriku s účtom až potom, ako vám vráti celý rozdiel medzi účtom a zaplatenou sumou.

Taliani prepitné málokedy dávajú (ak, tak pár drobných nechajú pohodených na stole). Jednoducho, tak to funguje. A práve preto, čašníci v Taliansku milujú zahraničných turistov, ktorí si naopak, na dobré maniere neustále potrpia.

Zopár užitočných rád:

  • Ak má reštaurácia spoločnú pokladnicu pri východe, pri nej sa prepitné nikdy nenecháva, vhodné je nechať ho pre čašníka na stole.
  • Pri platení kartou vám čašník prinesie účet s celkovou sumou za konzumáciu a prepitné buď vpíšete pod celkovú sumu, účet podpíšete a zaplatíte kartou…
  • …alebo zaplatíte kartou sumu, ktorá je na účte a necháte čašníkovi prepitné na tanieriku, keď budete odchádzať.
  • Pokiaľ platíte v hotovosti, zaplaťte sumu tak, ako je na účte; nechajte si vydať rozdiel medzi účtom a platbou; obslužné/prepitné (o jeho výške* rozhodujete len a len Vy) nechajte čašníkovi na stole.

 

*tzv. tringelty sa bežne pohybujú v sume okolo 10 % z ceny účtu. V každom prípade, ak necháte prepitné vo výške 5 %, je to úplne v poriadku. Navyše, v Taliansku je (často) tento poplatok už zarátaný v účte ako coperto; jeho výška je uvedená (na osobu) v jedálnom lístku. Turisti si to málokedy uvedomujú. Iný kraj, iný mrav. Doslova.

 

 

 

error: Content is protected !!