Oficiálny názov: Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia sa nachádza na severovýchode Talianska; hraničí so Slovinskom (V) a Rakúskom (S). Susedí  s regiónom Veneto. Od r. 1964 je regiónom s osobitým autonómnym štatútom; región vznikol r. 1948 spojením agregácií Friuli a Venezia Giulia.

Friuli-Venezia Giulia, tzv. Benátska  riviéra  je piatym najmenším regiónom v Taliansku; napriek tomu profituje na cestovnom ruchu práve svojou výhodnou polohou (mimochodom, k SR je geograficky najbližšie). Môžete sa tešiť na prívetivé letoviská (napr. Lignano, Grado), zimné strediská (napr. Piancavallo, Tarvisio), na kvalitné služby, ubytovanie, typickú gastronómiu a lahodné víno, pekné hrady a paláce… široké kultúrno-historické zázemie si získava čoraz väčšie množstvo návštevníkov. V mnohých mestách regiónu Friuli-Venezia Giulia (Trieste, Gorizia, Udine, Pordenone…) nájdeme stopy starej  románskej civilizácie. Po ničivom zametrasení (r. 1976, severozápadne od Udine), ktoré zanechalo tisícky obetí, bolo v pomerne krátkom čase všetko zrekonštruované. Niektoré zasiahnuté miesta boli úmyselne ponechané v pôvodnom stave.

 

 

Vodstvo: Jadranské more

Ostrovy: Isola di Grado, Isola di Sant’Andrea

4 provincie: Gorizia, Pordenone, Trieste, Udine

Hlavné mesto: Trieste

Počet obyvateľov: 1 215 000  (pre porovnanie: SR má asi 5 430 000 obyvateľov)

Rozloha: 7  924 km²; územie  je vo vyváženom pomere hory a nížiny; najvyššími bodmi sú Monte Coglians (2 780 m) a Jof di Montasio (2753 m). Pobrežie mora je dlhé 93 km.

Podnebie: prechádza od stredomorského podnebia  pobrežných  oblastí do vlhšej klímy plání a kopcov, až do typicky alpského podnebia v horách. Čo sa týka pobrežia, ide o najsuchšiu  klimatickú oblasť v krajine.

Letecké spojenie: Vienna-Trieste; Vienna-Venezia (Veneto)

Cesta autom: Bratislava-Trieste; vzdialenosť 543 km = asi 5,30 hodín cesty (cez Slovinsko); 626 km = así 6,40  hodín cesty (cez Rakúsko)

 

Friuli-Venezia Giulia. Čím  si oblažiť chuťové poháriky?

 

Ochutnajte: frico („zemiakový koláč“/niečo ako omeleta v mäkkej,  aj chrumkavejšej verzii); muset e brovade (muset = varená saláma z bravčového mäsa; brovada = macerovaná repa; D.O.P. od r. 2011); capesante gratinate (zapečené mušle  v strúhanke); cjarsons (niečo ako naše pirohy; môžu byť plnené na slano, posypané údeným syrom, v regióne častejšie na sladko, posypané  škoricou); ajvar  (omáčka  z červených  paprík a baklažánu);  slávne tiramisu…

Z regionálnych vín odporúčame: Colli Orientali, Ramandolo, Collio, Refosco, Friulano, Pinot Grigio, Savignon Picol… čo konkrétne? červené víno Ronchi di Cialla Schioppettino Colli Orientali del Friuli Cialla, Moschioni Pignolo Colli Orientali del Friuli; biele víno Gravner ribolla venezia giulia I.G.T.,  Jermann „Were Derams“ Venezia Giulia I.G.T. …

 

error: Content is protected !!