Prosecco. Len málokto vie, že svetoznáme prosecco nie je značka vína, ani oblasť, ale odroda* vínnej révy. V každom prípade je to najznámejší taliansky nápoj. Samotná odroda má len minimum chuťových vlastností, ktoré robia víno žiaducim. A práve táto kvalita „víno bez vlastností“ bola dôvodom úspechu Prosecca, ktorého história sa začala v 19. storočí. Jeho strmá kariéra a „boom“sa spája s deväťdesiatymi rokmi minulého storočia.
*Pôvod odrody je nejasný. Jedni tvrdia, že pochádza z rovnomennej dediny poblíž Udine a podobá sa staršej domácej odrode z Friuli, ktorá sa volá Grele. Iní tvrdia, že je to import z Dalmácie. Za rozšírenie v provincii Treviso vďačí táto robusná odroda nepriaznivým mrazivým rokom koncom 18. st., ktoré takmer zničili všetky vinice v zóne.
Antonio Carpené založil s troma priateľmi enologickú spoločnosť ma výrobu šampanského. Zo šampanského nebolo nič, zato sa zrodilo Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, D.O.C. (tak sa volá aj oblasť). Záleží na každom vinárovi, či na etikete obľúbeného sektu uvedie jedno, či obe pomenovania. Po najmenej mesačnom zrení a s tlakom vo fľaši aspoň tri atmosféry, získava právo na označenie „spumante“ (inak sa nazýva frizzante). Cenovo je spumante vždy drahšie ako frizzante. Kvalitatívne sa rozdiel nedá vždy poznať.
Vynikajúce a doslova svetoznáme prosecco dnes vyrába Gregorio Bortolin so synmi Massimo a Michele vo svojej vinici Ca´Salina (Santo Stefano) vo Valdobbiadene. Keď pôjdete okolo, určite sa zastavte… rodina je pohostinná a srdečná; je to pastva nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči (výhľady na kopce s vinicami z dvora či zo záhrady sú doslova pohľadom pre bohov). Mimochodom, práve prosecco rodiny Bortolin „Valdobbiadene prosecco superiore D.O.C.G. extra brut“ získalo 9. júla 2021 zlatú medailu. Iné proseccá z vínnej pivnice Ca´Salina majú zlaté medaily z r. 2004 a 2006.