Sviatočné (vianočné) dni. Niekoľko faktov…
8.12. l´immacolata Concecione* (nepoškvrnené počatie Panny Márie); oficiálny vstup do vianočného obdobia a obdobia osláv, ktoré končí 6.1. (sviatkom Epifania).
*Pôvodne katolícky sviatok (v r. 1854 potvrdený pápežskou bulou Pápeža Pia IX s názvom Ineffabilis Deus) je dnes štátom uznaný sviatok (deň pracovného pokoja). Od tohto dňa sú vyzdobené mestá, stoja vianočné stromčeky (aj doma), sú pripravené jasličky/betlehemy; La Scala otvára sezónu; oficiálne sa začína aj zimná sezóna na horách; začínajú vianočné trhy (najmä na severe krajiny; vraj tie najkrajšie sú v Bolzane a vo Verone).
24.12. la Vigilia di Natale (Štedrý večer)
25.12. il Natale (Narodenie Ježisa Krista)
26.12. San Stefano (sviatočný deň od r. 1949)
Štefan, diakon, prvý mučeník : Životopisy svätých (zivotopisysvatych.sk)
Každý región (aj rodina) má vlastné tradície, zvyky a preferencie čo sa týka kuchyne. Je ťažké identifikovať tradičné slávnostné jedlá. Avšak, vo všeobecnosti platí:
24.12. slávnostná večera na báze rýb (najmä stred a juh Talianska)
25.12. slávnostný obed na báze mäsa (najmä na severe Talianska)
26.12. sa nevarí; dojedá sa všetko z predchádzajúcich dní…
Slávnostná tabuľa je zväčša dekorovaná v bielo-červenej kombinácii. Väčšina vianočných koláčov a sladkostí obsahuje oriešky a med, ktorými sa ctí plodnosť zeme, a ktoré majú zároveň osladiť nový rok. Typickým vianočným koláčom je Panettone s kandizovaným ovocím.
Tradície variujú zo severu na juh, aj čo sa týka darčekov (nielen tých „mikulášskych“, o ktorých sme nedávno písali). Niekde si dávajú vianočné darčeky večer 24.12.; iní v ten deň o polnoci; inde až 25.12. ráno.
Vianočné sviatky a obdobie adventu sú v Taliansku podobné ako na Slovensku. Sú plné zvykov, tradícií, dobrého jedla, darčekov, rodinnej pohody a hlavne, je to čas, ktorí Taliani trávia s rodinou.