Čo znamená „tiramisu“? Doslovný preklad z talianskeho „tirami-su“ znamená „vytiahni ma-hore“ (tirare = ťahať; mi = mňa; su = hore). Čo prenesene môžeme preložiť ako „zlepši mi náladu“; „daj mi energiu“. A náladu vám naozaj zlepší.
Tiramisu je tradičná talianska maškrta známa na celom svete, chutná vďaka vyváženej chuti jemného mascarpone v spojení s piškótami, kávou a jemnou príchuťou horkastého amaretta. Dezert pochádza zo severného Talianska (z okolia Benátok) a jeho história siaha iba cca po r. 1970. Tu je recept (pre 4 osoby):
Suroviny:
2 žĺtka + 30 g kryštálového cukru (čo znamená, že na 1 žĺtok dáme 1 PL cukru)
250 g mascarpone
120 ml silnej vychladenej kávy
2,5 cl rumu alebo likéru amaretto (prípadne 1 čajová lyžička mandľovej arómy)
dlhé piškóty (asi 15 ks)
kakao na posypanie
Postup:
- Pripravíme si kávu, pridáme rum alebo amaretto a necháme vychladnúť.
- Žĺtka s cukrom vyšľaháme nad vodnou parou, čo zabezpečí tepelnú úpravu vajec, na hustý a svetlý krém.
- Do vyšľahaného žĺtkového krému opatrne vmiešame mascarpone.
- Piškóty namáčame do kávy a vykladáme nimi pripravenú formu. Potom ich preložíme prvou vrstvou krému. Pokračujeme opäť piškótami, ktoré preložíme ďalšou vrstvou krému. Takto môžeme spraviť až 3 vrstvy.
Posledná vrstva je mascarpone krém. Tiramisu odložíme do chladničky stuhnúť (ideálne aspoň na 4 hodiny). Pred podávaním posypeme kakaom, narežeme na porcie a podávame.
Môj tip: Nič nepokazíte tým, ak dezert namiesto do formy navrstvíte do dezertných pohárov. Skúste to, myslím, že neoľutujete. Namiesto tradičných piškót môžeme použiť piškóty s kakaovou príchuťou, čím docielime viac čokoládový ráz celého dezertu. Je možnosť použiť dokonca bezlepkovú variantu piškót, čím pripravíme verziu tiramisu pre celiatikov.
Buona Base, Martin www.talianskosrdcom.sk