Vianočné pečivo

…my máme vianočku, v Nemecku majú štólu a v Taliansku na vianočnom stole nesmie chýbať Panettone alebo Pandoro. Toto vianočné pečivo sa tradične pečie nielen v Taliansku, ale (s veľkou obľubou) aj v Južnej Amerike.

Panettone je tradičný vianočný chlieb z Milána, kde ho začali piecť koncom 18. st. Má podobu 12-15 cm vysokej kupoly. Podáva sa nakrájaný ako torta spolu s teplými nápojmi, sladkým vínom či amaretom. Tradícia milánskeho Panettone si dávno podmanila celé Taliansko; avšak, obzvlášť pretrváva v meste Miláno. Na Vianoce sa odloží istá časť, aby sa zjedla nalačno 3. februára, v deň San Biagio (ochranca hrdla; patrón mesta) ako gesto na ochranu pred neduhmi zimného obdobia (bolesť hrdla, nádcha a pod.).

Pandoro má veronský pôvod (pečie sa na Vianoce, aj na Nový rok) a zdá, že jeho počiatky siahajú až do starovekého Ríma. Dovoliť si ho mohli len tí najbohatší; aj preto sa mu hovorí „pan d´oro“ = zlatý chlieb. V r. 1894 to bol Domenico Melegatti (zakladateľ industriálnej výroby pečiva), ktorý uložil recept do patentového úradu. Osemcípy tvar hviezdy je dielom impresionistického maliara Angela Dall’Oca Bianca, ktorého práve Domenico požiadal o vytvorenie špeciálnej formy. Pre veľmi sviatočné servírovanie sa Pandoro podáva s Zabaglione, alebo s Mascarpone krémom.

Na vianočných stoloch sa v niektorých regiónoch objavuje aj Torrone (turecký med). Okolo jeho pôvodu je veľa nejasností; sú zmienky, ktoré dokazujú, že ho pripravovali už v časoch Samnitov (7.-6.st. p n. l.); poznali ho aj Rímania, čo dokazujú písomnosti Tita Lívia. V dnešnej dobe nájdeme turecké medy mäkšie i tvrdé (líšia sa spracovaním cesta a pomerom medu a cukru), ba i čokoládové. Ten naj (klasický) je z mesta Cremona; výborný je zo Sardínie či Campanie.

Talianske Vianoce s domácim panettone – veru áno! – Taliansko ♥ srdcom (talianskosrdcom.sk) <= recept na panettone od našej spoločnej kamarátky-cestovateľky Buona Base, Martin

error: Content is protected !!