Čo je „aperitivo“ v Taliansku? Slovo (názov) aperitivo pochádza z latinského slova apertitiuvum, t. j. otváranie. Otváranie (v tomto ponímaní) večerného času, relaxu. V Taliansku je „aperitivo“ malé zastavenie sa na drink po práci, posedenie na pár slov s priateľmi, s láskou, s kolegami… občas i pracovné stretnutie po práci.
Čo hovorí etiketa? Zásadne po práci a nikdy nie viac ako hodinu a pol. Aperitivo je niečo, čo oddeľuje pracovný deň od večerného (relaxačného) času.
Nie je to len drink (prosecco, campari, aperol spritz, mimosa, rossini, bellini, tiziano amnohé iné miešané drinky…). Taliani sú veľkí pôžitkári a užívajú si každú chvíľu na oblaženie žalúdka. V čase aperitiva pripravujú mnohé bary drobnosti vo forme bufetu, napr. oriešky, čo-to slané, lupienky (chipsy), nakrájané salámy, šunky, syry, olivy, sušené paradajky, malé bruschett-ky, drobné kúsky pizze, niečo z lístkového cesta (zväčša plnené a vždy čerstvé), crostini s rôznymi nátierkami, a pod. Sú miesta, kde nájdete zeleninové aj ovocné šaláty, ba i rôzne druhy cestovín.
V každej zóne sú iné zvyky; niekde bohatšie, niekde skromnejšie… avšak, vždy podávané s láskou a srdečne. Aperitivo je spoločenská udalosť; je to súčasť životného štýlu Talianov.
Tip? Harryho bar v Benátkach, časť Navigli v Miláne je plná skvelých barov na zastavenie sa po práci, Urban Caffe v Lecce, TAF&Bar Firenze, Gambrinus v Neapole (aj v časti Vomero), bar Gallura v Palerme a mnohé iné, ktoré poľahky (často intuitívne) objavíte aj sami.