Coperto (kuvert)

Coperto (le couvert/z fr.; kuvert u nás).
V niektorých krajinách (u nás v najlepších podnikoch) je to samostatná položka na účte za stolovanie. Presnejšie akýsi „príplatok“ za stolovanie (voľná konzumácia pečiva, horčice, korenia, soli, chrenu, oleja… a pod.) zahrnutý do ceny hlavného jedla. Couvert nemá presne určený obsah ani cenu, ide o označenie pochutín či doplnkov k hlavnému jedlu, preto sa jeho obsah i cena môžu líšiť podľa typu kuchyne a úrovne reštaurácie.

Keď sa rozhodnete ísť na obed, alebo na večeru do niektorej z reštaurácií, tratórií či pizzerií, pripravte sa na to, že vám bude automaticky zaúčtované tzv. coperto = poplatok za prestieranie, obsluhu a chlieb. Výška coperto je rôzna. Môže sa pohybovať od 1,50 € až do 5-7 € (v tých luxusnejších reštauráciách)/na osobu.

V jedálnom lístku je to síce napísané vždy, ale v spodnej časti a veľmi malými písmenkami; často si to návštevník ani nevšimne. Taliani to berú úplne automaticky, ale nepripravený turista môže zostať nemilo prekvapený. Ak by ste mali podozrenie na protiprávne jednanie, je možné obrátiť sa na políciu. Odporúčame radšej s týmto drobným poplatkom počítať a nenechať si gurmánsky zážitok ničím pokaziť.

Pohľad do histórie. Počiatky tejto „dane“ siahajú až do stredoveku. Hostia, ktorí napr. počas zlého počasia využili zastrešeného priestoru a konzumovali pri prestretých stoloch svoje vlastné, doma pripravené jedlo, drobnými prispievali majiteľovi hostinca na jeho prevádzku.

Bud Spencer e Terence Hill – Trinità – Pranzo nel ristorante di lusso – Bing video

 

error: Content is protected !!