OSTERIA SENZ´OSTE. Keď ste vo Valdobbiadene a okolí je Osteria Senza Oste určite jedným z miest, ktoré by ste mali vidieť a zažiť. O čo ide? Je to v podstate krčma, kde chýba hostiteľ, ba aj čašníci. Vojdite a poslúžte si. Krčma je otvorená od rána do desiatej večer. Zákazník si sám vyberie, sám si nahodí sumu do kasy a zaplatí si. Skvelý príklad absolútnej dôvery k ľuďom.
Vo vnútri Osteria Senz’Oste nájdete k dispozícii typické lokálne výrobky. Syry, salámy, šunky a údeniny, varené vajcia, uhorky, chlieb, tyčinky, kávu, pomarančový džús… Všetko balené a označené vlastnou hodnotou.
Keď máte vybrané, nájdite si stôl vo viniciach a užite si chvíle pohody a relaxu. Z akéhokoľvek miesta je výhľad neopísateľný. Krajina v okolí Cartizze je z každého bodu mimoriadna. Čo odporúčame? Predtým, než začnete jesť, vyjdite si na vrchol kopca, kde sú automaty s pohármi a fľašami prosecca…
Osteria Senza Oste. Trojposchodový tehlovo-kamenný dom postavený na konci 19. st. je dodnes v pôvodnom stave učupený v kopcoch Prosecco di Conegliano a Valdobbiadene. Jeho majiteľ Cesare De Stefani dodnes miluje stretnutia so svojou rodinou a priateľmi (najmä v nedeľu), ako aj s náhodnými turistami, ktorí prechádzajú okolo…
Ako to celé vzniklo? Jedného dňa sa Cesare, v chcení a túžbe nesklamať tých, čo idú okolo, rozhodol nechať dvere domu vždy otvorené… na stole nechal zopár potravinárskych výrobkov vlastnej výroby a stručné pokyny pre návštevníkov. Cesare na ten deň stále spomína s dojatím: nechal som na stole (okrem iného) tri fľaše vína Cartizze, šesť pohárov a poznámku, na ktorú som jednoducho napísal: „Hodnota fľaše je 10 eur; ponúknite sa… nazdravie“. A tak sa narodila Osteria Senz’Oste…