Pistáciová torta

Pistáciová torta. Je ľahká, svieža a lahodná. Jednoduchá príprava, famózne chutí. Recept je z nášho kurzu varenia zo Sicílie.

Čo budeme potrebovať?

Na cesto: 220g hladkej múky; 90 g masla; ¼ balíčka prášku do pečiva; 100 g práškového cukru; 3 žĺtky; 100 ml olivového oleja.

Na plnku. 400 g bielej čokolády; 200 ml smotany; 3 bielka; 100 ml mlieka; 30 g pistáciovej pasty; 30 g mletých pistácií.

Cesto: Vymiešame žĺtky s cukrom. Pridáme múku s práškom do pečiva a olej s maslom. Zmes vložíme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Forma musí byť vymastená a zmes natlačíme aj po bokoch a dáme piecť na päť minút pri teplote 180 °C. Po piatich minútach cesto vyberieme z rúry, necháme ho vychladnúť a nalejeme vychladnutú plnku.

Plnka: Bielu čokoládu roztopíme nad parou, pridáme smotanu, mlieko, pistáciovú pastu a pistáciové oriešky. Zmes odložíme zo sporáka; do vlažnej zmesi pridáme bielka a ručne vyšľaháme. Vychladnutú plnku nalejeme na vychladnuté cesto a dáme piecť do rúry na 40 minút pri teplote 180 ° C.

Zákusok vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, posypeme nasekanými pistáciami a práškovým cukrom. Dáme na päť hodín do chladu.

** Sicília je domovom svetovo najcennejšej odrody pistácií. Ide o tzv. zelené pistácie z Bronte. Pistácie z Bronte tvoria iba 1 % z celosvetovej produkcie, a práve vďaka tomu sú zo všetkých najdrahšie. Kilogram plodov, ktoré sú často označované za „zelené sicílske zlato“, stojí 15,50 € (to je viac ako dvojnásobok ceny, za ktorú predávajú pistácie dvaja najväčší svetoví výrobcovia: USA a Irán).

Evergreen, il Pistacchio Verde di Bronte D.O.P. dal 1970 – YouTube

 

 

error: Content is protected !!