Oficiálny názov: Calabria (u nás Kalábria)

Dlhý úzky polostrov, najjužnejší región talianskej čižmy. Pobrežie na juhu sa takmer dotýka Sicílie; najužšie miesto má len 3,2 km/medzi Capo Peloro (Sicília) a Punta Pezzo (Calabria). Kalábria susedí s regiónom Basilicata na severe.

Citrusové a píniové háje, tri národné parky, množstvo viníc, malebné pobrežie, neopísateľne krásne more a nádherná architektúra talianskeho juhu dotvárajú osobitú krásu tejto krajiny. Calabria (Kalábria) má bohatú  históriu; patrila do územia nazývaného Magna Grecia. Teda (aj nechtiac), tu nájdete pozostatky gréckych osídlení. Mimochodom, v mestečku Crotone sa narodil Pythagoras. Hlavné mesto, Catanzaro, bolo druhým v poradí (po meste Cuma), ktoré Gréci v tejto  časti  založili. Calabria (Kalábria) patrí k najchudobnejším regiónom Talianska, avšak, je to  zóna bohatá na kultúru a tradície. Medzi najobľúbenejšie méty turistov patrí Tropea, Scalea, Pizzo, Scilla, Reggio Calabria (bývalé hlavné mesto) či „mesto duchov“ Pentadattilo. V súčasnosti sa v regióne naplno rozvíja agroturizmus, kde má klient možnosť zoznámiť sa so životom, zvykmi a miestnymi špecialitami.

 

 

Vodstvo: Tyrhenské more, Iónske more; od ostrova Sicília ho delí Messinský prieliv (dlhý 42 km, najhlbšie miesto 258 m)
Ostrovy: isola di Dino, isola di Cirella.
5 provincií: Catanzaro, Consenza, Crotone, Reggio Calabria, Vibo Valentia
Hlavné mesto: Catanzaro
Počet obyvateľov: 1 947 000 obyvateľov (pre porovnanie: SR má asi 5 430 000 obyvateľov)
Rozloha: 15 080 km2; od severu na juh má 248 km a maximálnu šírku 110 km. Skalnaté pobrežie dlhé 780 km sa strieda s piesočnatými plážami s krištáľovo-modrým morom.
Podnebie: stredomorské podnebie Kalábrie ovplyvňujú (klasicky) hory a more. Horské oblasti majú typické horské podnebie aj so snehom počas zimy, zatiaľ čo horúci vzduch z Afriky robí východné pobrežie teplým a suchým (teploty tu neklesnú ani v zime pod 10 °C); o búrky nie je núdza.
Letiskové spojenie: Vienna-Lamezia Terme
Cesta autom: Bratislava-Catanzaro; vzdialenosť 1772 km = asi 17 hodín cesty

 

Calabria. Čím si oblažiť chuťové poháriky?

Ochutnajte: fileja con la ‘nduja (calabrijské makaróny s korenenou roztierateľnou salámou); pasta ‘ncasciata (pečené makaróny s baklažánom, vajíčkami, šunkou, paradajkami a syrom caciocavallo); piccillato pasquale (sladký chlieb dekorovaný nepárnym počtom vajec); melanzane ripiene (zapečené plnené baklažány; kombinácia pecorina, chleba, vajec, petržlenovej vňate a cesnaku; navrchu rajčinová omáčka); pesce spada alla ghiotta (mäsité steaky z mečúna s rajčinovou omáčkou, ochutenou kaparami, ančovičkami, cesnakom, olivami, píniovými orieškami a hrozienkami)…

Z regionálnych vín odporúčame: Sant´Anna di Isola Capo Rizzuto, Bivongi bianco-rosato-rosso, Ciro, Lamezia, Scavigna… čo konkrétne? červené víno Oddoardi GB Giovan Battista Odoardi Rosso Calabria IGT, Odoardi Terra Damia Rosso Calabria IGT; biele víno Cantine Viola Moscato Passito Calabria IGT, Ippolito 1845 Mare Chiaro Ciro; ružové víno Cataldo Calabretta Ciro Rose…

 

error: Content is protected !!