Oficiálny názov: Emilia-Romagna

Emilia-Romagna je región severného Talianska pozostávajúci z dvoch historických regiónov Emilia a Romagna (pápežské štáty oficiálne spojené do názvu v r. 1947).  Susedí s Veneto a Lombardia (S), Piemonte a Liguria (Z), Toscana (J), Marche (JV). 

Emilia-Romagna je veľmi kultúrny región; veď, v Bologni sa nachádza najstaršia univerzita na svete. Zároveň patrí k najbohatším a najprosperujúcejším regiónom Talianska s dlhou turistickou tradíciou (časť pobrežia sa nazýva Riviéra parkov); jeho kuchyňa je jednou z najcharakteristickejších. Pobrežie s piesočnatými plážami, s (doslova) svetoznámou riviérou Rimini či Riccione, domov parmezánu a parmskej šunky, mestá plné histórie a súčasnosti v jednom (Bologna, Parma, Modena, Ferrara, ktorej dominantou je vodný hrad Castello Estense či Ravenna…), k tomu Ferrarri, Lamborghini, Maserati, Ducati… v Emilia-Romagna nuda nehrozí. Všetko krásne a všetko blízko.

Navyše, 30 km od Rimini sa rozkladá najstaršia európska republika San Marino (na svahoch hory Monte Titano). Tento nezávislý štát má vlastnú mincovňu, poštovné známky, reprezentačné futbalové mužstvo, ba dokonca aj tisíc-člennú armádu.

 

 

Vodstvo: Jadranské more
9 provincií: Bologna, Ferrara, Forlí-Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia, Rimini
Hlavné mesto: Bologna
Počet obyvateľov: 4 467 000; najhustejšie obývaný región Talianska (pre porovnanie: SR má asi 5 430 000 obyvateľov)
Rozloha: 22 124 km²; Emilia-Romagna je prevažne rovinatý kraj; avšak, jeho južná časť je hornatá. Apeniny tu dosahujú maximálnu výšku na Monte Cimone (2 165 m). Dĺžka pobrežia je 135 km.
Podnebie: mierne, sub-kontinentálne, s miernymi jarami, horúcimi a vlhkými letami, s hmlistými a chladnými jeseňami, so studenými zimami. Zrážky nie sú extra bohaté, iba smerom k horským pásmam.
Letecké spojenie: Vienna-Bologna
Cesta autom: Bratislava-Bologna; vzd. 816 km = asi 8 hodín cesty

 

Emilia-Romagna. Čím si oblažiť chuťové poháriky?

Ochutnajte: lasagne bolognesi (známa cestovina s ragú a bešamelom; recept poznali už starí Rímania); gnocco fritto (vyprážané cesto podobné chlebu, podáva sa so salámom a údeninami); piadina romagnola (tenká „placka“ bez droždia naplnená čímkoľvek, podľa chuti); passatelli (cestoviny so zeleninovým ragú); tortellini in brodo (plnené bravčovým mäsom, alebo parmezánom v čírom kuracom vývare); zuppa inglese (dezert; alternatíva tiramisu)…

Z regionálnych vín odporúčame: Albagna di Romagna, Lambrusco, Sangiovese, Bosco Eliceo, Trebbiano, Malvasia… čo konkrétne? červené víno Chiara Condello Romagna Savngiovese di Predappio, Tenuta Mara Mara Mia Sangiovese; perlivé víno Chiara Condello Romagna Sangiovese di Predappio, Lini 910 Labrusca Lambrusco Rosso Reggiano; biele víno Fattoria Zerbina Scacco Matto, Tre Monti Casa Lola; likéry/brandy: Amaro Montenegro Liquore, Vecchia Romagna Etichetta Nera Brandy…

 

error: Content is protected !!