Oficiálny názov: Lazio
Lazio je región v strednom Taliansku. Leží obklopený regiónmi Toskánsko (SZ), Umbria (S), Marche (SV), Abruzzo a Molise (V), Campania (JV).
Lazio, kraj s bohatou históriou, krásnou prírodou a výbornou kuchyňou poskytuje príležitosť na všetky druhy turistiky (od klasiky, čo je leňošenie pri mori, cez zážitkové poznávačky až po agroturistiku). Táto pamiatkami posiata oblasť pripomína najslávnejšie talianske obdobie. Nie je to len samotný Rím, ale i mnohé mestá a mestečká okolo, napr. Ostia antica, Sperlonga, Frascati, Montefiascone, Calcata, Tarquinia a iné. Pozostatky vulkanickej činnosti sa prejavujú početnými, horúcimi minerálnymi žriedlami okolo Tivoli, Viterba a Fiuggi. Najdôležitejším prístavom regiónu je tu Civitavecchia, odkiaľ odchádzajú trajekty na ostrovy i okružné plavby. Lazio ponúka bohaté archeologické náleziská, ale aj možnosti lyžovania v zime či relax pri vode v lete.
Vodstvo: Tyrhenské more; jazerá, napr. Lago di Bolsena (114 km²), Lago di Bracciano (56,5 km²), Lago di Vico (12,9 km²)…
Ostrovy: Pontské ostrovy (isole Ponziane/isole Pontine): Gavi, Palmarola, Ponza, Santo Stefano, Ventotene, Zannone. Isola Sacra (12 km²)
5 provincií: Frosinone, Latina, Rieti, Rome, Viterbo
Hlavné mesto: Roma
Počet obyvateľov: 5 879 000 (pre porovnanie: SR má asi 5 430 000 obyvateľov). 50 % obyvateľov Lazio žije v Ríme. Rím je nerozlučne spätý s Vatikánom (sídlo pápeža a centrum kresťanstva). Ide o druhý najľudnatejší región Talianska.
Rozloha: 17 232 km²; krajina je hornatá, plná jazier, zvažujúca sa do azúrového mora s 360 km dlhým pobrežím. Kým sever a juh Lazia sú úrodnými (vulkanická pôda), stred je neúrodný, pretože tu kedysi boli močiare (Pontské močiare).
Podnebie: stredomorské pozdĺž pobrežia; smerom do vnútrozemia sa stáva kontinentálnym a má typické vlastnosti Apeninských vrchov (reliéfy hraníc Lazio-Abruzzo).
Letecké spojenie: Vienna-Fiumicino alebo Ciampino (Roma)
Cesta autom: Bratislava-Rím; vzdialenosť 1188 km = asi 11,30 hodín cesty
Lazio. Čím si oblažiť chuťové poháriky?
Ochutnajte: spaghetti carbonara (slaninka, vajíčka, pecorino romano, korenie…); saltimbocca alla romana (opečené teľacie plátky plnené šunkou); bucatini all Amatriciana (cestovina v rajčinovej omáčke ochutená chilli, cibuľou, bielym vínom s bravčovým mäsom); suppli (mozzarella obalená v ryži a fritovaná); penne all arrabbiata (cestoviny s omáčkou z rajčín, chilli, cesnaku a bazalky); pomodori ripieni con il riso (plnené paradajky s ryžou)…
Z regionálnych vín odporúčame: Frascati dei Colli, Marino, Castelli Romani, Cesanese del Piglio, Tarquina… čo konkrétne? červené víno Famiglia Cotarella Ogra Syhah Lazio I.G.T., San Giovenale Habemus Rosso Lazio I.G.T., Famiglia Cotarella Falesco Montiano Lalzio I.G.T.; biele víno Tenuta di Fiorano Fiorano Bianco,Principe Pallavicini Stillato Passito di Malvasia Puntinata, Famiglia Cotarella Falesco Passiro Passito Lazio I.G.T…