Oficiálny názov: Liguria
Liguria je pobrežný región na severozápade Talianska; na západe hraničí s Francúzskom. Susedí s Piemonte (S), s Emilia Romagna a Toscana (V).
Prednosťou a charakteristickým prvkom dovolenky na Ligúrskej riviére je vysoká úroveň služieb. Práve preto túto časť navštevujú najmä náročnejší klienti (predovšetkým zo západnej Európy). Asi najznámejším strediskom majetnejšej klientely navštevujúcej región Liguria je Portofino. Medzi známe mestá patria: hlavné mesto Janov (taliansky Genova; významný prístav, rodisko Krištofa Kolomba a kolíska vynikajúceho futbalu), San Remo (preslávené rovnomenným hudobným festivalom), La Spezia, Savona, Ventimiglia (cieľová stanica mnohých vlakov z Francúzska) a malebné Cinque Terre (národný park; UNESCO), ktoré sú pre mnohých turistov synonymom Ligúrie. Liguria = Cinque Terre. Drobné farebné dedinky medzi kopcami s lánmi viníc či olív: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Jedna „chutnejšia“ ako druhá.
Vodstvo: Ligúrske more, Tyrhenské more
Ostrovy: Gallinara, isola di Bergeggi (obe sú zóna Savona); Palmaria, Tino a Tinetto (zóna La Spezia)
4 provincie: Imperia, Genova, La Spezia, Savona
Hlavné mesto: Genova (Janov)
Počet obyvateľov: 1 551 000 (pre porovnanie: SR má asi 5 430 000 obyvateľov)
Rozloha: 5 420 km²; tretí najmenší región Talianska; kraj dvoch tvárí. 330 km dlhé pobrežie rozdeľuje Janov na východnú (Levante) a západnú (Ponente) riviéru. Dominantou Levante je päť mestečiek Cinque terre. Ponente je známa ako kvetinová riviéra. Na severe regiónu sa spájajú Alpy s Apeninami.
Podnebie: Ligúria má veľmi pestrú klímu (kvôli svojmu klenutému tvaru). Letá sú teplé, ale dosť vlhké a dusné. Zimy sú chladné, daždivé (alebo sneží); často s nízkym tlakom (najmä oblasť Janova).
Letecké spojenie: Vienna-Genova; Vienna-Torino (Piemonte); Vienna-Pisa (Toscana)
Cesta autom: Bratislava-Janov; vzdialenosť 1057 km = asi 10 hodín cesty
Liguria. Čím si oblažiť chuťové poháriky?
Ochutnajte: focaccia di Recco/focaccia genovese (dva plátky tenkého cesta so syrovo-tvarohovou plnkou); trofie al pesto (cestovina so známym bazalkovým pestom); il brandacujùn alebo baccalà alla ligure (treska na ligúrsky spôsob, t. j. hustý krém z rýb a zemiakov); fava bean pesto (fazulové pesto na bruschette; fazule zmiešané s parmezánom, olivovým olejom); farinata (cícerová placka s roztrúsenými lístkami rozmarínu); castagnaccio (gaštanová torta bez lepku a mliečnych výrobkov poliata medom, ricottou a posypaná pomarančovou kôrou)…
Z regionálnych vín odporúčame: Tigullio, Vermentino, Riviera ligure di Ponente, CinqueTerre… čo konkrétne? biele víno Cantine Lunae Bosoni Etichetta Nera Vermentino Colli di Luni, Cantina Cinque Terre Cinque Terre Sciacchetra, Bisson Abissi Spumante Metodo Classico; ružové víno Maccario Dringenberg Posau Rossesse di Dolceacqua Superiore, Terre Bianche Rossese di Dolceacqua…