Oficiálny názov: Marche

Marche, tzv. Palmová riviéra je región v strednej časti Talianska, situovaný viac na východ. Susedí s Emilia-Romagna (SV), Toscana, Umbria (Z), Abruzzo a Lazio (J). 

Táto kopcovitá oblasť stále ponúka dostatok súkromia aj v historických mestečkách, aj na pobreží plnom pláží, ale aj na horách. Marche  je a bude stále v tieni Toskánska (zrejme ho nikdy nepredbehne), ale ak chcete menej „mainstreamovú“ destináciu, práve ste ju našli. V minulosti chudobný, dnes prosperujúci región, nie je turisticky nedotknutý. Môže za to aj takmer 200 km dlhé pobrežie, tzv. Palmová riviéra pri Jadranskom mori. Najväčšia koncentrácia paliem v Európe dáva tejto oblasti nielen meno, ale aj exotický ráz. Pokiaľ hľadáte menej turistov, pekné pláže, možnosti na turistiku (dva národné a štyri regionálne parky; najväčší jaskynný komplex v Európe, Frasassi), a zároveň nechcete zaplatiť veľa, Marche vám to všetko dá. Navyše, z hlavného mesta a dôležitého talianskeho prístavu Ancona sa loďou poľahky dostanete do Chorvátska či Grécka. V každom prípade, Urbino, Pesaro, Ascoli Piceno či samotná Ancona sú mestá, ktoré neobíďte, keď budete v zóne.

 

 

Vodstvo: Jadranské more
5 provincií: Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Pesaro e Urbino
Hlavné mesto: Ancona
Počet obyvateľov: 1 518 000 (pre porovnanie: SR má asi 5 430 000 obyvateľov).
Rozloha: 9 694 km2; územie je hornaté, najvyšším bodom je Monte Vettore 2 476 m; nížiny sú len okolo 185 km dlhého pobrežia, ktoré sa hrdí 15-timi modrými zástavami.
Podnebie: pobrežie, kopce, hory…široká klimatická škála. Popri pobreží sub-kontinentálne podnebie, t. j. horúce letá, chladnejšie zimy. V horských oblastiach chladné letá a drsné zimy s pomerne častým a hojným snehom.
Letecké spojenie: Vienna-Ancona Falconara; Vienna-Bologna (Emilia-Romagna); Vienna-Roma (Lazio)
Cesta autom: Bratislava-Ancona; vzdialenosť 1022 km = asi 10 hodín cesty

 

Marche. Čím si oblažiť chuťové poháriky?

Ochutnajte: coniglio in porchetta (vykostený králik na ražni, naplnený pečeňou, feniklom, slaninkou a klobásou); ciauscolo (studený nárez z najlepších bravčových kúskov s intenzívnou arómou); minestra di ceci alla Marchigiana (cícerová polievka); vincisgrassi (niečo ako lasagne; bešamelová omáčka je s množstvom muškátového orieška); calcioni (vyprážaná cestovina plnená ricottou, posypaná citrónovou kôrou); olive ascolane (olivy plnené mäsom, pečené a vyprážané; recept je z r. 1800)…

Z regionálnych vín odporúčame: Verdicchio dei Castelli di Jesi, Bianco dei Colli Maceratesi, Vernaccia di Serrapetrona, Rosso Piceno… čo konkrétne? červené víno Oasi degli Angeli Kurni Rosso Marche I.G.T., Azienda Agraria Guerrieri „Guerriro della Terra“, Umani Ronchi Vigor Sangiovese-Merlot; biele víno Villa Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva D.O.C.G., Tentua Cocci Grifoni „Guido Cocci Grifoni“, Offida Pecorino D.O.C.G….

 

error: Content is protected !!