Typy podnikov I.: ristorante, trattoria, osteria, pizzeria, tavola calda, taverna…
Ristorante = vždy krásne a elegantne prestreté stoly; v menu nájdeme kompletnú ponuku: predjedlo, prvý chod, hlavný chod, dezert; nápojový lístok ponúka široký výber nápojov; v reštaurácii Vás, zásadne, usadí niekto z personálu; etiketa služieb ja na vysokej úrovni, ale, čo sa týka jedla, nemusí byť pravidlom, že bude lepšie ako inde…
Trattoria = je typická talianska „reštaurácia“, varia sa tu typické miestne jedlá, ktoré odrážajú chuť, tradíciu a mentalitu Talianov. Trattorie sú zamerané na klientelu, ktorá uprednostňuje lokálne jedlá, ktoré vyžadujú kvalitné suroviny a osobný prístup tých, ktorí ich pripravujú. Menu je zvyčajne zostavené z regionálnych špecialít, všetko je čerstvo pripravované; v ponuke sú aj lokálne vína. Trattorie majú familiárnejšiu atmosféru ako reštaurácie.
Osteria = osterie sú jednoduchšie ako trattorie, zväčša nemajú menu; v ponuke sú dve-tri jedlá a víno… už v antickom Ríme existovalo niečo ako osterie. Boli ste v Pompejách? Ak áno, iste si spomeniete na thermopolium = niečo ako „občerstvenie“ (boli aj enopóliá = stánky len na pitie, niečo ako dnešné bary); avšak, thermopóliá boli vyšší level. Boli nielen na pitie, ale aj na jedlo (ba i teplé jedlo). Zväčša stáli na dosť strategických miestach.
Typické „krčmy“ a „bary“, na aké sme zvyknutí u nás, v USA či vo Veľkej Británii, v Taliansku neexistujú; ale, sú tu tzv. „enoteca„, ktoré Vám k poháru vína ponúknu ľahké predjedlo…