Typy podnikov II.: ristorante, trattoria, osteria, pizzeria, tavola calda, taverna.
Pizzeria = hlavným jedlom je pizza (aj keď pre Talianov je typická pizza Margherita, v ponuke je niekoľko druhov pízz); v niektorých pizzeriách sú súčasťou jedálneho lístka aj cestoviny, ba i iné typy jednoduchších jedál (ale, toto nie je pravidlom). V pravej talianskej pizzerii je v ponuke len a len pizza a nápoje.
Viete, že Taliani nie sú najväčšími konzumentmi pizze na svete? Američania jej skonzumujú takmer 2x viac. Ďalšia zaujímavosť na tému pizza: istý výskum (z 20.3. 2019) hovorí, že pizzu obľubujú viac južania a ostrovania v porovnaní so severom; viac ženy ako muži; najviac konzumentov pizze je vo veku 25-34 rokov. Rebríček naj-jedál v Taliansku: 1. pizza 2. la pasta 3. le grigliate di carne o di pesce 4. gelato 5. formaggi e salumi a posledné miesto panini (asi 7 % opýtaných). Aj na trhu mrazených výrobkov vyhráva pizza. Najobľúbenejšia pizza Talianov: Margherita. Ostatné druhy, hovorí prieskum, jedia iba cudzinci.
Tavola calda = podávajú sa tu teplé aj studené jedlá, väčšinou sú už pripravené (možnosť výberu) a nápoje. Jedlá sa zvyčajne konzumujú na pulte, ale mnohé z týchto zariadení už ponúkajú aj možnosť sedieť pri stole. Niečo ako spojenie „bar + fast-food“ v talianskom štýle, ale nie je to len o sendvičoch, tavola calda má svoju vlastnú kuchyňu.
Taverna = v juhoeurópskych krajinách sú taverny niečo ako náš hostinec, „krčmička“ (nižší level ako osteria), zariadená v rustikálnom štýle. V minulosti boli slabo osvetlené, zadymené, často ošumelé. Inkontinentná klientela bola často aj vulgárna. Dnes sa termín používa (najmä v našich končinách) ako názov pre „trendy“ trattorie.