Zabaione/Zabaglione (vínová pena) s ovocím
Zabaione je popri tiramisu najobľúbenejším dezertom v talianskej kuchyni. Najlepšie chutí teplá. Na prípravu potrebujeme sezónne ovocie, žĺtky, cukor a dezertné víno (originál je piemontské Moscato d´ Asti; populárna je Marsala; dobré je aj toskánske Vin Santo…).
Dezert pochádza z Piemonte, ale ako to už býva, na pôvod si nárokujú aj iné regióny, napr. Toskánsko. Krém poznajú aj vo Francúzsku, kde ho dostanete podnázvom „sabayon“. Servírovať sa môže s ovocím, alebo keksíkom (ideálne mandľovým).
Ingrediencie:
Ovocie; 1 citrón; 4 žĺtky z čerstvých vajec; 50 g cukru (2 lyžice); 80 ml (3 lyžice) marsaly*; 2 stonky medovky.
*Marsala. Toto sladké víno zo Sicílie obsahuje 18 % alkoholu a predáva sa ako dolce a secco. Ak namiesto marsaly použijete biele víno, alebo prosecco, zabaione nebude taká sladká.
Postup:
1. Ovocie umyjeme, necháme dobre odkvapkať; vložíme ich do misiek.
2. Citrón umyjeme, osušíme, kôru najemno postrúhame; šťavu vytlačíme.
3. Žĺtky, cukor, kôru a šťavu dáme do kotlíka; opatrne prilejeme marsalu. Metličkou všetko krátko pomiešame a kotlík postavíme do širokého hrnca s horúcou vodou.
4. Nastavíme na mierny oheň, miernu teplotu a žĺtkovú masu šľaháme metličkou asi 5 minút. Pena má byť ako hustý krém; ľahká, svetlá.
5. Zabaione nalejeme na ovocie (nemusí byť celkom pokryté); ozdobíme lístkami medovky (poprášime škoricou a mandľovými lupienkami).