Il pane di Altamura (altamurský chlieb) je tradičný pekárenský výrobok z Altamury. Altamura sa nachádza neďaleko Bari (Bari je hlavné mesto regiónu Puglia). Je známa jednak svojím špecifickým chlebom, jednak tým, že poblíž mesta (vo vápencovej jaskyni grotta di Lamalunga) bol nájdený zvápenatelý, štyristotisíc rokov starý Altamurský člověk.
V júli 2003 bola altamurskému chlebu priznaná (na európskej úrovni) známka chráneného pôvodu D.O.P. (denominazione di origine protetta) <= prvé európske pečivo, ktorému bolo priznané chránené označenie pôvodu.
Altamurský chlieb je produktom, ktorý sa vyrába zo semoly (krupica, ktorá sa inde používa na výrobu cestovín) z územia obcí Murgia, kvásku, morskej soli a vody (aj voda má špeciálnu certifikáciu). Pečie sa v tradičných peciach na drevo, na kameni. Drevo, ktoré sa používa na pečenie musí byť dubové, alebo gaštanové (prevažne zo zóny v provincii Potenza).
Chlieb z Altamury sa vyznačuje špecifickou chuťou a arómou; musí mať tieto vlastnosti: bochník s charakteristickou vôňou s hmotnosťou najmenej 0,5 kg; kôrka musí byť veľmi chrumkavá a musí mať hrúbku najmenej 3 mm; striedka musí kyprá, mäkká a musí mať slamovo-žltú farbu, homogénnu alveolárnu štruktúru. Altamurský chlieb vydrží dlho, ale musí byť uchovávaný na suchom a chladnom mieste.
Výborný je len samotný, nakrájaný na kúsky a dochutený olivovým extra-panenským olejom, soľou, občas s pridanou rajčinou. Býva podávaný ako predjedlo, alebo dopĺňa rôzne iné jedlá.