Neskutočnééé… neďaleko, zážitok. Len a len odporúčam. Prosecco TOP; všetko, čo sme ochutnali bolo úžasné; výklad jasný a zrozumiteľný. Nakúpené. Ozveme sa.
Perfektní. Když máte rádi prosecco, není co řešiť. Jeďte! My se vrátíme. Jano, DÍK za nápad a za skvělý program.
Jani, ďakujeme… užili sme si všetko od začiatku do konca. Super baby, super nálada, super jedlo, super prosečko, super krajina a naša super sprievodkyňa. Zopakujeme si to! Už teraz sa tešíme.
Toľko krásy a dobrôt nakope za krátky čas sa len-tak nezažije. Páčilo sa nám, chutilo nám; odnášame si nielen auto plné skvelého moku, syrov a salám, ale aj úžasné spomienky na perfetný víkend. Ďakujeme za výbornú organizáciu, Jana a dobrú náladu. Fakt, perfektný víkend.
Dôležité (neprehliadnite):
Program nie je povinný. V prípade individuálneho záujmu môžete absolvovať len vybranú časť programu.
Prvý a posledný deň sú určené najmä na transfer a ubytovanie. Program v tieto dni sa prispôsobuje letovým poriadkom.
Rezervujte včas. Cena zájazdov je závislá na aktuálnych cenách leteniek; tie sa môžu meniť.
Pamiatky. Sprievodca nesprevádza vo vnútri pamiatok, pokiaľ to nie je v programe uvedené.
Vynikajúce a doslova svetoznáme prosecco dnes vyrába Gregorio Bortolin so synmi Massimo a Michele vo svojej vinici Ca´Salina (Santo Stefano) vo Valdobbiadene. A práve tam máme objednanú degustáciu siedmich druhov prosecca s občerstvením… rodina je pohostinná a srdečná. Ca´Salina je pastva nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči. Výhľady na kopce s vinicami z dvora či zo záhrady sú doslova pohľadom pre bohov. Mimochodom, práve prosecco rodiny Bortolin „Valdobbiadene prosecco superiore D.O.C.G. extra brut“ získalo 9. júla 2021 zlatú medailu. Iné prosecc-á z vínnej pivnice Ca´Salina majú zlaté medaily z r. 2004 a 2006. Všetky budete mať možnosť ochutnať.
V sobotné dopoludnie máme v pláne ukázať vám malebnosť zóny. Naplánovali sme vychádzku (budete potrebovať športovú obuv) po okolí s obedom v Osteria senz´Oste (Valdobbiadene). Je to určite jedno z miest, ktoré by ste mali vidieť a zažiť. O čo ide? Je to krčma, kde chýba hostiteľ, ba aj čašníci. Vojdete a poslúžte si. Krčma je otvorená od rána do desiatej večer. Zákazník si sám vyberie, čo chce, sám si nahodí sumu do kasy a peniaze nechá v škatuli pri pokladni. Skvelý príklad absolútnej dôvery k ľuďom.
Poobede navštívime neďaleké vianočné trhy v Cison di Valmarino. Mestečko patrí k stovke talianskych miest (tzv. Borghi piu belli in Italia) s najkrajším historickým centrom, kde sa aj navečeriame. Cestou na trhy sa zastavíme vo Follina v románsko-gotickom opátstve s kláštorom z 12. st. Večer (podľa záujmu) je možnosť degustovať prosecco v menšom rodinnom vinárstve.
V nedeľu po raňajkách vyrazíme domov. Cestou sa zastavíme pri Molinetto della Corda (neďaleko Refrontolo), aby sme si oblažili oči a urobili pár pekných fotiek na záver. Ideo starý mlyn (r. 1630) na brehu rieky Lierza, ktorý vyrábal múku pre celé okolie. Pracoval naplno celých 300 rokov; zatvorili ho až v r. 1953. Dnes je živým múzeom a dôkazom života minulých časov. Po oblažení oka si pôjdeme oblažiť žalúdok do doslova syrového raja s degustáciou typických lokálnych výrobkov na rodinnú farmu Perenzinovcov PER v San Pietro. Rodina urobila z výroby jedla a vína svoj život a pýši sa jedinečnými eco-bio produktmi, D.O.P. Ich syr Capra Tonka&Vermouth získal v r. 2020 zlatú medailu. Vo svojom obchodíku (tzv. bottega) majú (okrem vlastných a lokálnych produktov z Veneta), aj ponuku tých najlepších eno-gastro-produktov z celého Talianska a ponuku svetových syrov.
Objednať tu: volajte +421 905 485 188 alebo píšte na japa@avatour.sk (ideálne pre kolektívy ako team-buildingová aktivita); program vieme upraviť podľa požiadaviek
Valdobbiadene (provincia Treviso, región Veneto). Žije tu asi 10 000 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z r. 1116 a najvýznamnejšou pamiatkou mesta je katedrála Santa Maria Assunta. Valdobbiadene je okrem vinohradníctva známe aj tým, že bolo etapovým mestom závodu Giro d´Italia.
Mesto sa nachádza pod alpsko-dolomitovou zónou, čo mu dáva skvelú chladivú klímu na pestovanie vínnej révy odrody Glera, z ktorej sa vyrába celosvetovo známe šumivé víno Prosecco. 7. júla 2019 bola oblasť okolo severotalianskych miest Valdobbiadene a Conegliano zapísaná na na zoznam svetového dedictva Unesco. A práve odtiaľto pochádza to najlepšie extra suché biele šumivé víno, prosecco.
Prosecco. Len málokto vie, že prosecco nie je značka vína, ani oblasť, ale odroda vínnej révy. V každom prípade je to najznámejší taliansky nápoj. Samotná odroda má len minimum chuťových vlastností, ktoré robia víno žiaducim. A práve táto kvalita „víno bez vlastností“ bola dôvodom úspechu Prosecca, ktorého história sa začala v 19. storočí. Jeho strmá kariéra a „boom“sa spája s deväťdesiatymi rokmi minulého storočia.
Pôvod odrody je nejasný. Jedni tvrdia, že pochádza z rovnomennej dediny poblíž Udine a podobá sa staršej domácej odrode z Friuli, ktorá sa volá Grele. Iní tvrdia, že je to import z Dalmácie. Za rozšírenie v provincii Treviso vďačí táto robusná odroda nepriaznivým mrazivým rokom koncom 18. st., ktoré takmer zničili všetky vinice v zóne.