chrumkavá bruschetta

Chrumkavá bruschetta. Jednoduchý toast s čerstvými paradajkami, cesnakom a voňavou bazalkou… ako stvorený na ľahké (nielen) letné občerstvenie. V reštauráciách sa najčastejšie podáva ako predjedlo. Kto z nás by ju nepoznal?

Bruschetta je zapečený/opečený chlieb (topinka), na ktorom sú čerstvé paradajky v olivovom oleji, dochutené soľou, korením a cesnakom; ozdobené čerstvou bazalkou. Existujú mnohé variácie; môžu zahŕňať posyp z paradajok, zo zeleniny, dosť často z fazule, konzervovaného mäsa alebo syrov.

Toto jedlo je známe asi od 15. st. a pochádza zo stredného Talianska. Chrumkavá bruschetta sa obvykle podáva ako predkrm. V Taliansku sa často pripravuje na grile. V Toskánsku poznáme variant bruschetty => fettunta (prvý olej sezóny) a v regióne Abruzzo => ventricina (variácia bruschetty vyrobenej zo salámy nazývanej ventricina).

Čo sa týka etymológie slova, podstatné meno bruschetta (plurál bruschette) pochádza z rímskeho dialektu slovesa bruscare (ekvivalentu talianskeho slova abbrustolire), čo znamená „toast“ alebo „pražiť nad uhlím“.  Chlieb a jeho polievanie čerstvo lisovaným olivovým olejom je (zrejme) zvyk rovnako starý ako samotný Rím. Ostatné ingrediencie sa pridávali postupne. V Spojených štátoch sa slovo bruschetta používa na označenie pripravenej zmesi, ktorá sa predáva v pohároch, zvyčajne na báze paradajok. Teda, neoznačujú tým chrumkavý chlieb, čo je v taliančine a pre Talianov úplný nezmysel.

error: Content is protected !!