Taliani majú túto špecialitu vo veľkej obľube a považujú ju za niečo výnimočné. Môže byť servírovaná ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ľahká večera. Jej pôvod nie je úplne jasný, predpokladá sa, že vznikla na Sicílii, v Kalábrii alebo v meste Parma. Pôvod v tomto prípade nie je dôležitý, ale ak máte chuť na niečo výnimočné, síce časovo náročnejšie, avšak veľmi chutné, poďme na to…
Melanzane alla parmigiana – baklažán na parmský spôsob (pre 4 osoby):
1,5 kg baklažány
1 l pasírovaných paradajok
300 g strúhaný parmezán (časť dávky môže byť nahradená mozzarellou)
2 strúčiky cesnaku
1 stredná cibuľa
Hladká múka
Bazalka
Olivový olej / slnečnicový olej
Soľ
Postup:
- Baklažány olúpeme, nakrájame na tenké 1 cm plátky, osolíme a necháme postáť a stiecť cca 1 hodinu. To pomôže baklažánu zbaviť sa horkosti.
- Medzitým na olivovom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak, zalejeme pasírovanými paradajkami, osolíme, pridáme bazalku a povaríme.
- Odtečené plátky baklažánu mierne osušíme, obalíme v múke a opražíme na rozpálenom slnečnicovom oleji z oboch strán. Opražený baklažán prekladáme papierovými obrúskami, aby sme ho zbavili prebytočnej mastnoty.
- Pekáč vymastíme, potrieme pripravenými paradajkami, posypeme parmezánom a vrstvy opakujeme asi 3-4 krát. Posledná vrstva sú paradajky posypané parmezánom.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch Celzia cca 20-30 minút. Môžete prikryť alobalom, ak to bude veľmi pripekať.
- Servírujeme s lístkami bazalky a posypané postrúhaným parmezánom. Chutí to veľmi dobre s čerstvým bielym chlebom a pohárom dobrého červeného vína.
Môj tip: Na vylepšenie môžeme do jednotlivých vrstiev pridať natenko nakrájanú šunku a na kocky pokrájanú mozzarellu. Jedlo bude diétnejšie, ak baklažány nebudeme vyprážať, ale len na sucho ogrilujeme.
Buona Base, Martin www.talianskosrdcom.sk