Nutella

Za vznikom Nutelly stojí známa talianska rodina Ferrero, pochádzajúca z malého mestečka Alba v regióne Piemonte. Jej originálny recept je prísne strážený. Ale, ak by ste mali chuť vyskúšať si domácu Nutellu, nech sa páči…

Potrebujeme: 150g lieskových orechov

400g kvalitnej tmavej čokolády

100g práškového cukru

200ml jemného olivového oleja

Postup: Trúbu predhrejeme na 180° C a na plechu opražíme orechy (asi 6 min.). Orechy rozmixujeme do pasty; podľa chuti môžeme aj na hrubšie. Medzitým rozpustíme čokoládu. Do roztopenej   čokolády vmiešame štipku soli, práškový cukor, rozmixované orechy, a prilievame olivový olej. Poriadne vymiešame a môžeme podávať. Ak si čo-to odložíme do skleneného pohára, môžeme maškrtiť kedykoľvek. V chladničke nám vydrží aj niekoľko týždňov.

Niečo z histórie? Po druhej sv. vojne bolo kakao ťažko dostupným artiklom. Cukrár Pietro Ferrero nelenil a inšpiroval sa lieskovými orieškami, ktorých bolo v oblasti Piemonte dostatok. Vymyslel recept na sladkú pochúťku z lieskovcov, cukru a trošky (vtedy tak vzácneho) kakaa. Zo zmesi vytvaroval bochník, ktorý potom krájal na plátky a podával ho s pečivom. Nazval ho „Giandujot“ podľa miestneho festivalu.

V ďalších rokoch usilovne pracoval na zdokonalení receptúry Pietrov syn. V r. 1951 bola na trh uvedená lieskovcová nátierka s názvom „Supercrema“. Šlo o predchodkyňu Nutelly, ktorá sa teší veľkej obľube po celom svete. Od r. 1964 sa Nutella predáva tak, ako ju poznáme aj dnes.

Hovorí sa, že rodina Ferrero chodí raz ročne do Louders, aby si vymodlila dobrú úrodu lieskovcov. Zdá sa, že sa im to vypláca, keďže každé dve a pol sekundy sa na svete predá jeden pohár Nutelly.

How to Make Homemade Nutella | Chocolate Hazelnut Spread Recipe – Bing video

error: Content is protected !!