Samotné pomenovanie zeleniny cime di rapa sa môže aj v Taliansku rôzniť od regióna k regiónu. Cime di rapa, broccoletti, rapini prípadne friarielli, môže byť komplikované zohnať na Slovensku. Najideálnejšou náhradou v našich končinách je okrúhlica, z ktorej treba použiť len listy.
Ingrediencie:
– cime di rapa (jedna veľká); olivový olej extra panenský; soľ
– peperoncino (čili paprička); individuálne množstvo podľa toho akú intenzitu pikantnosti preferujete
– cesnak; 1 strúčik (nadrobno nakrájaný alebo nakrájaný na plátky)
– ančovičky v oleji; 3-6 kúskov
– orecchiette; 250g balenie sušenej cestoviny (ak nemáte možnosť zohnať čerstvé, sušené splnia rovnako svoju úlohu)
Upozornenie: V originálnom recepte sa nepoužívajú žiadne paradajky ani parmezán.
Príprava:
- Najprv si pripravte cime di rapa. Poodlamujte listy a poodkrajujte ružičky, ktoré použijete a odstráňte hlúbiky, prípadne tvrdé časti zo stonky. Očistené časti umyte vo vode, sceďte a nahrubo nakrájajte.
- Dajte zovrieť vodu vo veľkom hrnci, pridajte soľ. Do vriacej (osolenej) vody pridajte cime di rapa, zľahka ponorte. Po približne piatich minútach pridajte do hrnca, v ktorom varíte cime di rapa, orecchiette. Tie budete variť spolu podľa času uvedeného na obale sušenej cestoviny asi 12-15 minút.
- Do panvice pridajte olivový olej. Do studeného oleja vložte cesnak, peperoncino a ančovičky. Chvíľu osmažte, aby sa ančovičky „rozpadli“ a pridajte scedené orecchiette s cime di rapa do panvice. Premiešajte a podávajte. Na záver polejte olivovým olejom.
Poznámka: Čerstvé orecchiette sa varia kratšie. V takom prípade treba predĺžiť čas varenia cime di rapa (ak sa rozhodnete variť ich spolu; môžete ich však variť aj samostatne). Iný postup, podľa ktorého to pripravujem aj ja, nájdete na videu tohto charizmatického Taliana: https://m.youtube.com/watch?v=YEzoK3uQRMQ
Kristína Horecká, Dublin Talianske Impresie | Facebook