Pizza je bezpochyby najznámejšie jedlo na celom svete. Je veľa druhov pizze, ale la „mamma di tutte le pizze“ je známa pizza Margherita. Pár zaujímavostí… Základom pizze sú: rajčina a mozzarella. Obe sa stali známymi talianskymi produktmi postupne.
- Do južnej časti Talianska ich priviezli Longobardi, ktorí vládli Taliansku celé dve storočia po páde Rímskeho impéria. Postupne sa toto zviera dostalo do regiónu Campania. Byvolie kravy poskytujú vynikajúce mlieko ma výrobu mozzarelly, ktorá sa volá „di bufala“ (D.O.P.).
- Po objavení Ameriky boli do Talianska dovezené nové rastliny, medzi nimi aj rajčiny (oceňované už Aztékmi). Rajčiny sa veľmi rýchlo uchytili v miernej stredomorskej klíme Talianska, kde získali živú červenú farbu (tie z Ameriky boli žlté).
Koncom r. 1500 (v Neapole) boli k dispozícii dve ingrediencie na ochutenie focacce, na vytvorenie pizze. Od r. 1700 sa pizza začala piecť v peciach na drevo a začala sa predávať v uliciach mesta. Jedla sa vonku, neďaleko pecí… a tak, postupne a celkom prirodzene, vznikli pizzerie. Pravá pizzeria ponúka iba pizzu. Má pec na drevo, mramorový pult, na ktorom sa pizza pripravuje, police s ingredienciami a jednoduché stoly so stoličkami.
V r. 1780 vznikla la pizzeria „Pietro… e basta cosí“, založená Pietrom Colicchiom, ktorej tradícia pokračovala až k dnešnej „Antica Pizzeria Brandí“. Práve tu, v r. 1889, najlepší pizzér svojich čias Raffaele Espozito, manžel dcéry Enrica Brandiho dal ochutnať pizzu kráľovnej Margherite a jej manželovi Umbertovi I. Pripravil tri druhy pizze; tá posledná (vo farbách trikolóry) bola pripravená práve na počesť panovníčky, ktorá svoje poďakovanie za výnimočnú chuť vyjadrila aj písomne. Dodnes jej ďakovný list môžete v pizzerii Bradí vidieť. Takto vzniklo pomenovanie pre Raffaelovu novú pizzu: pizza Margherita.