Pizza. Jedlo, ktoré predstavuje nielen neapolskú tradíciu, ale aj to skutočné „made in Italy“. Zaujímavú štúdiu uskutočnilo oddelenie farmácie Neapolskej univerzity Federica II v laboratóriách potravinárskej chémie profesora Alberta Ritieniho. Konkrétne sa posudzoval nutričný potenciál pizze.
Pizze boli porovnávané a hodnotené na základe antioxidačnej sily, celkového obsahu polyfenolov v potravine a lykopénu. Výsledky boli publikované 24. marca 2021. Čo prekvapilo? Fakt, že neapolská pizza Marinara* je zdraviu prospešná…
Dôvodom tohto hodnotenia je priaznivý účinok na zdravie, ktorý môžu zlúčeniny ingrediencií sprostredkovať. Výsledky štúdie poukazujú na antioxidačný potenciál pizze Marinara a vyšší obsah lykopénu a polyfenolov v porovnaní s inými druhmi pizze.
*Pizza marinara je typická neapolská pizza (zaradená do registra zaručených tradičných špecialít STG = specialità tradizionali garantite), vyrobená len z čerstvých paradajok, oleja, cesnaku a oregana nanesených na tenkú vrstvu cesta. Jej názov vychádza z faktu, že ingrediencie, ktoré sú potrebné na jej výrobu sa ľahko uchovávajú a námorníci si ich mohli priniesť na ochutenie „chleba“ počas svojich dlhých ciest. Napriek jednoduchosti prípravy má pizza marinara nezabudnuteľnú chuť a spolu s pizza Margherita patria k najznámejším.
Zopár úsmevných štatistík a faktov (z marca r. 2017):
- Pizza sa umiestnila na 1. mieste v obľúbenosti jedál.
- V prieskume vyšlo, že ju obľubuje 68 % Talianov; viac ženy (54 %) ako muži; vekový priemer milovníkov pizze vyšiel 25-34 rokov; viac ju majú radi južania a ľudia z ostrovov (60 %) ako severania.
- Najobľúbenejšia (90 %) medzi Talianmi je pizza Margherita (hoci na trhu je 45 rôznych druhov pizze); aspoň jednu pizzu za týždeň si dá šesť talianskych rodín z desiatich.
- Na 2. mieste (už len pre zaujímavosť) boli cestoviny a potom grilované ryby a mäso. Na ostatných pozíciách sa objavili syry, salámy, zmrzlina a asi 7 % obľúbenosť získali všadeprítomné panini.
- Prvenstvo získala pizza aj v konzumácii mrazených výrobkov.
Pizza napoletana: i 6 errori più comuni – Enzo Coccia – Bing video