Ryža z Lombardie. Šestošeťdesiat hektárov ryžových polí priamo pod oknami panelákov, aj to je Miláno. Nemožno sa preto čudovať, že risotto alla milanese tu patrí k najobľúbenejším jedlám. Pestovanie tejto plodiny má v oblasti stáročnú tradíciu, siahajúcu až k mníchom cisterciánom. Región Lombardia je aj dnes najväčším európskym producentom ryže.
Ryža tu bola rozšírená ešte pred zemiakmi či kukuricou a v čase morových epidémií a biedy zachránila mnoho ľudí od smrti hladom. Totiž, tunajší terén bol veľmi močaristý a nič iné by sa na ňom nedopestovalo.
Ryža z Lombardie rastie v okolí Milána dodnes a tunajší pestovatelia denne vyprodukujú v prepočte 55-tisíc tanierov tejto plodiny. Na zelenožlté lány môžete natrafiť nielen na južnom predmestí, ale tiež v oblasti Lomellina, pri Pavii až po Mantovu. Zber sa začína v septembri až októbri, no živo je tu neustále (v oblasti hniezdia početné kolónie sťahovavých vodných vtákov).
Prechádzka pomedzi ryžové polia môže byť zaujímavou alternatívou pri spoznávaní tohto moderného mesta so srdcom dedinčana. Stačí zájsť na južnú perifériu, kde hekticky žijúca metropola radikálne mení svoj charakter a odhaľuje málo známu, no veľmi príťažlivú vidiecku tvár.
Hospodárske usadlosti, ktoré sa tu volajú „cascine“, ponúkajú gastronomické zážitky v podobe nefalšovaných milánskych špecialít z domácej kuchyne a mnohé z nich aj ubytovanie v pokojnom prostredí (len na skok od rušného centra). Odniesť si odtiaľto tiež môžete tunajšiu ryžu s certifikátom DNA.
Katarína Antenozio, Miláno MojeMiláno.sk – váš slovenský sprievodca po Miláne (mojemilano.sk)