Spaghetti aglio-olio

Špagety môžeme pripraviť na mnohé spôsoby… asi ten najjednoduchší je s cesnakom a čili papričkami, tzv. spaghetti aglio, olio e peperoncino. Ide o tradičné talianske cestoviny, pôvodom z Neapolu. Tu je recept (pre 4 osoby):

Suroviny:

1 balenie špagiet

6 strúčikov cesnaku

olivový olej

3 čili papričky (ideálne čerstvé; môžu byť aj sušené)

soľ

bazalka alebo iná čerstvá bylinka (napríklad petržlen)

Postup:

  1. Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu, aby boli „al dente“.
  2. Na rozohriatom olivovom oleji opražíme na plátky pokrájaný cesnak a podrvené čili papričky. Krátko restujeme. Nakoniec pridáme pokrájané bylinky.
  3. Do rozohriateho oleja pridáme špagety a dôkladne premiešame.

Podávame s nastrúhaným syrom, najlepšie parmezánom. Niektoré tradičné recepty uvádzajú, že na špagety sa syr nepoužíva…

Keď som si toto jedlo prvýkrát (pred mnohými rokmi) objednala v Taliansku, v reštaurácii, bola som sklamaná a prekvapená zároveň. Niečo až tak jednoduché som naozaj nečakala. Postupne som začala chápať krásu a zmysel jednoduchosti, a tým som si začala uvedomovať, že toto jedlo je skutočná lahôdka.

Poznámka. Cesnak (Allium sativum) je cibuľovitá rastlina pochádzajúca zo Strednej Ázie a príbuzná pažítke, cibuli, šalotke a póru, ktorá sa tisíce rokov používa nielen pre svoju výraznú štipľavú chuť, ale aj pre svoje pozitívne účinky na ľudské zdravie. V histórii sú početné svedectvá o prospešnosti cesnaku; zdá sa, že už starí Egypťania využívali jeho vlastnosti a dávali ho aj otrokom, ktorí stavali pyramídy, aby zvýšili ich odolnosť a zabránili chorobám.

Buona Base, Martin  www.talianskosrdcom.sk

error: Content is protected !!