Tartufo (hľuzovka) je typický zmrzlinový dezert z mesta Pizzo Calabro (región Calabria), ktorý vznikol celkom náhodou v r. 1952.
Aký je jeho príbeh? Počas svadobnej hostiny dvoch miestnych obyvateľov Don Pippo zistil, že mu došli formy na zmrzlinu, a tak… rukami vymodeloval guľky zo zmrzliny, ktoré zabalil do cukrového papiera a dal ich zachladiť. Guľka bola z polovice zmrzlina z lieskového orecha, z polovice čokoládová zmrzlina a bola naplnená tekutou tmavou čokoládou. Úspech bol okamžitý! Celoživotná sláva istá. Pre sicílskeho rodáka to bolo podobné, ako výroba arancini. Iba, namiesto toho, aby guľky posypal strúhankou, poprášil ich cukrom a kakaom, dal im vzhľad hľuzoviek a navždy tak pripravil Tartufo di Pizzo.
A ako to všetko začalo? V r. 1946 cukrár z Messiny Dante Veronelli prevzal v centre mesta Pizzo Grand Bar Excelsior, ktorého názov sa čoskoro zmenil na Bar Dante. Veronellimu pomáhal šikovný (tiež Messinčan) Giuseppe De Maria, známy ako Don Pippo. Bar Dante si veľmi rýchlo získal obľubu a všeobecnú pozornosť okolia, vďaka podnikateľským zručnostiam oboch Sicílčanov, vysokej kvalite a nespornej chuti ich výrobkov. Po Veronelliho smrti zostal jediným vlastníkom baru Don Pippo.
Originálny recept dodnes patrí synom Dona Pippa, ktorí prevádzkujú gelaterie Dante a Ercole v centre mesta Pizzo. Obaja pracovali ako čašníci u strýka a postupne sa učili umeniu výroby zmrzliny. Dodnes sú aktivity oboch barov riadené rodinou. Remeslo prechádza z otca na syna, aj s originál-receptom Dona Pippa. Ak hľadáte skutočne autentické tartufo, práve toto sú miesta, kam ísť za kvalitnou zmrzlinou.
Tartufo di Pizzo je prvou zmrzlinou v Európe, ktorá získala (v r. 2007) označenie IGP (Indicazione Geografica Protteta).