Tiramisu (jahodové) je jarnou/letnou obmenou slávneho talianskeho kávového dezertu. Jahodový sirup dodá iskru jemnému krému z mascarpone a smotany. Tento dezert je vhodný aj pre deti a tých, ktorí nemajú radi kávu. Ideálny po hlavnom jedle či v lete po večeri. Pre priateľov, rodinu a pre romantické chvíle vo dvojici. Triumf krásy, sladkosti a vône, ktorý očarí gurmánov všetkých vekových kategórií. Jeho príprava je jednoduchá. Tu je recept (pre 4 osoby):
Suroviny:
250 g čerstvých jahôd
250 g mascarpone
125 ml smotany na šľahanie
50 g práškového cukru
Dlhé piškóty Savoiardi, cca 8 kusov
Šťava z ½ citróna
Postup:
- Odložíme si (na bok) asi štyri väčšie jahody. Zvyšné pokrájame na menšie kúsky, dáme ich do mixéra a spolu so šťavou z ½ citróna a 25 g práškového cukru ich rozmixujeme na sirup.
- V šľahači ušľaháme spolu s 25 g práškového cukru šľahačku. Keď je hustá, postupne opatrne do nej vmiešame mascarpone. Vznikne nám krém príjemnej konzistencie.
- Pripravíme si štyri poháre. Na dno každého pohára dáme trochu krému. Piškóty rozdelíme veľkosťou tak, aby sa zmestili do pohárov na ležato. Každú piškótu dobre namočíme do jahodového sirupu a uložíme do pohára.
- Pokrájame nadrobno jahody, ktoré sme si odložili a do každého pohára navrstvíme na piškóty pokrájané jahody.
- Pokračujeme vrstvou namočených piškót. Na záver dáme do pohárov vrstvu krému.
- Tiramisu odložíme do chladničky stuhnúť (ideálne aspoň na štyri hodiny, najlepšie cez noc).
- Pred podávaním ozdobíme čerstvými jahodami.
Buona Base, Martin www.talianskosrdcom.sk