Tiramisu (jahodové)

Tiramisu (jahodové) je jarnou/letnou obmenou slávneho talianskeho kávového dezertu. Jahodový sirup dodá iskru jemnému krému z mascarpone a smotany. Tento dezert je vhodný aj pre deti a tých, ktorí nemajú radi kávu. Ideálny po hlavnom jedle či v lete po večeri. Pre priateľov, rodinu a pre romantické chvíle vo dvojici. Triumf krásy, sladkosti a vône, ktorý očarí gurmánov všetkých vekových kategórií. Jeho príprava je jednoduchá. Tu je recept (pre 4 osoby):

Suroviny:

250 g čerstvých jahôd

250 g mascarpone

125 ml smotany na šľahanie

50 g práškového cukru

Dlhé piškóty Savoiardi, cca 8 kusov

Šťava z ½ citróna

Postup:

  1. Odložíme si (na bok) asi štyri väčšie jahody. Zvyšné pokrájame na menšie kúsky, dáme ich do mixéra a spolu so šťavou z ½ citróna a 25 g práškového cukru ich rozmixujeme na sirup.
  2. V šľahači ušľaháme spolu s 25 g práškového cukru šľahačku. Keď je hustá, postupne opatrne do nej vmiešame mascarpone. Vznikne nám krém príjemnej konzistencie.
  3. Pripravíme si štyri poháre. Na dno každého pohára dáme trochu krému. Piškóty rozdelíme veľkosťou tak, aby sa zmestili do pohárov na ležato. Každú piškótu dobre namočíme do jahodového sirupu a uložíme do pohára.
  4. Pokrájame nadrobno jahody, ktoré sme si odložili a do každého pohára navrstvíme na piškóty pokrájané jahody.
  5. Pokračujeme vrstvou namočených piškót. Na záver dáme do pohárov vrstvu krému.
  6. Tiramisu odložíme do chladničky stuhnúť (ideálne aspoň na štyri hodiny, najlepšie cez noc).
  7. Pred podávaním ozdobíme čerstvými jahodami.

Buona Base, Martin  www.talianskosrdcom.sk

 

error: Content is protected !!