Vínna cesta Venetom

Na našej vínnej ceste Venetom (v preklade Benátsko) ochutnávame tieto značkové vína:

Soave je víno vyrobené z hrozna Garganega na území homonymného označenia v oblasti Verony. Suché biele vína vyrábané v tejto oblasti zodpovedajú nominálnym hodnotám Soave D.O.C. a Soave Superiore D.O.C.G., z ktorých vzniká niekoľko druhov, základné, vynikajúce, klasické a rezervné. To umožňuje výrobcom mať rad vín, ktoré siahajú od najpripravenejších a najľahších, cez vína strednej, pikantnej a harmonickej úrovne až po skvelé vína na dozrievanie.

Valpolicella je najdôležitejšou a najznámejšou vinárskou oblasťou v provincii Verona a rozprestiera sa v piatich paralelných dolinách, ktoré sa nachádzajú v smere sever-juh, medzi jazerom Garda a pohorím Lessini. Na tomto obrovskom území sa pestuje hlavne čierne bobuľovité hrozno viniča Corvina, Rondinella a Molinara. Z tohto hrozna sa vyrába celý rad vín od základnej a vyššej Valpolicella až po Valpolicella Ripasso až po Amarone a Recioto.

Bardolino je typické červené víno z východného brehu jazera Garda. Narodilo sa ako mladší brat Valpolicelly. Tiež sa vyrába z viniča Corvina, Rondinella a Molinara. Sú to podobné vína, avšak rozdiel medzi nimi určuje predovšetkým zloženie pôdy, blízkosť jazera a jeho vetry. Asi marketingovo najznámejším je Bardolino Chiaretto. Označenie D.O.C.G. má Bardolino superiore. Je to jednoduché, elegantné, voňavé víno.

Prosecco. Len málokto vie, že prosecco nie je značka vína, ani oblasť, ale odroda vínnej révy. V každom prípade je to najznámejší taliansky nápoj. Samotná odroda má len minimum chuťových vlastností, ktoré robia víno žiaducim. A práve táto kvalita „víno bez vlastností“ bola dôvodom úspechu Prosecca, ktorého história sa začala v 19. st. Jeho strmá kariéra a „boom“ sa spája s deväťdesiatymi rokmi minulého storočia.

Cantina di Soave – Borgo Rocca Sveva – Bruno Trentini – Presentazione – 2012 ( Italian ) – Bing video

 

error: Content is protected !!